Belgische piloot in Tsjaad: "Ik ben onschuldig"

Print
Jacques Wilmart, de Belgische piloot die al een week in de cel zit in Tsjaad, zegt dat hij niets illegaals gedaan heeft. "Ik heb geen enkele wet overtreden, niet de Belgische, de Franse, de Tsjadische of die van een ander land", verdedigt Wilmart zich zaterdag in een gesprek met Le Soir.
De 75-jarige Belgische piloot zit al een week opgesloten in het kader van de poging tot het overbrengen van 103 kinderen naar Frankrijk. Volgens Wilmart kreeg hij een humanitaire opdracht om vluchtelingen vanuit kampen aan de grens met Darfoer over te brengen naar beveiligde zones in het centrum van Tsjaad.

Hij kreeg die opdracht van de vereniging Children Rescue, de naam waaronder de Franse organisatie Arche de Zoé in Tsjaad bekend staat. "Die organisatie is benoemd en erkend door de Tsjadische en buitenlandse autoriteiten. Trouwens, ik ben niet heimelijk naar Tsjaad gekomen", aldus Wilmart.

Naar eigen zeggen is hij ook administratief volledig in orde. "Mijn visum werd me toegekend op basis van documenten waarop vermeld staat dat ik een humanitaire missie heb. Ik ben dus onschuldig en zal dat bewijzen aan het gerecht", maakt de Belgische piloot zich sterk. Volgens week heeft Wilmart een ontmoeting met de bevoegde onderzoeksrechter.

De 75-jarige Wilmart werd opgepakt op 28 oktober in N'Djamena, de hoofdstad van Tsjaad. De onderzoeksrechter stelde hem in verdenking van medeplichtigheid aan de ontvoering van minderjarigen, na de poging van Arche de Zoé om de kinderen vanuit Tsjaad naar Frankrijk te brengen. Vrijdag had hij een ontmoeting met de Belgische ereconsul.

.

Nu in het nieuws