Ministerie brak in in computer Nederlands persbureau

Het Nederlandse ministerie van Sociale Zaken heeft ruim een jaar lang ingebroken in het redactionele computersysteem van de Geassocieerde Pers Diensten (GPD). Daarbij bekeken een of meer ambtenaren stelselmatig nog niet gepubliceerde verhalen en interne agenda's.

Belga

Volgens directeur en hoofdredacteur van de GPD Marcel van Lingen heeft het ministerie zich toegang verschaft met de wachtwoorden van een voormalige werknemer van het persbureau en van iemand die er nog werkzaam is.

Het ministerie zou zo al op de hoogte zijn van artikelen die nog niet in de krant hadden gestaan, waaronder een portret van minister Piet Hein Donner van Sociale Zaken. "We kregen opmerkingen over interne stukken, waardoor we ons afvroegen: hoe kan dat? ", aldus Van Lingen, die geen aanwijzingen heeft dat ambtenaren ook wijzigingen aanbrachten in verhalen.

De directeur communicatie van het ministerie liet de GPD weten niet te kunnen reageren op de beschuldiging. "Ik word erdoor overvallen en wil dit eerst intern uitzoeken", aldus Stephan Schrove zaterdag in de GPD-kranten die over de kwestie publiceren

. De Nederlandse vakbond voor journalisten NVJ reageert verontrust op het bericht dat ambtenaren van het ministerie van Sociale Zaken in het redactionele computersysteem van de GPD zouden hebben ingebroken.

"Het gaat om meer dan het uit de bocht vliegen van een afdeling voorlichting, het is een inbreuk op de principes van de rechtsstaat." De vakbond beraadt zich over juridische stappen.