Fransen met 103 kinderen opgepakt in Tsjaad

De autoriteiten in de Afrikaanse staat Tsjaad hebben donderdagochtend negen Fransen gearresteerd die mogelijk met 103 Afrikaanse kinderen naar Frankrijk wilden vliegen. Ze worden beschuldigd van ontvoering en kinderhandel.

Belga

De Franse ambassadeur vraagt meer informatie, aldus het minister van Buitenlandse Zaken in Parijs. Intussen wordt alles in het werk gesteld om de kinderen te beschermen. Het Hoog Commissariaat voor de Vluchtelingen van de VN en de autoriteiten in Tsjaad bekommeren zich om hen.

De kinderen zouden ontvoerd zijn bij de grens van Tsjaad en Soedan, onder het voorwendsel van een evacuatie. De politie van Abéché vond hen donderdagmorgen net voor hun vertrek, aldus de openbare radio in Tsjaad. Ze kon beletten dat het vliegtuig vertrok uit Abéché en de kinderen zijn overgebracht naar een sociaal centrum in de stad.

De negen Fransen zitten vast in Abéché, de belangrijkste stad in het oosten van Tsjaad. Onder hen acht leden van een Franse ngo die beweert de kinderen mee te nemen om ze te 'redden' en onder te brengen bij Franse families, omdat ze ziek zouden zijn.

Waarschijnlijk zijn de kinderen afkomstig uit Darfoer. Parijs heeft de trafiek al veroordeeld en er is in de Franse hoofdstad een gerechtelijk onderzoek naar het dossier geopend.