BP gaat bijna 400 miljoen dollar betalen aan Amerikaans gerecht

Het Britse olieconcern BP gaat het Amerikaanse gerecht een bedrag van 373 miljoen dollar betalen. De schikking werd getroffen naar aanleiding van een reeks incidenten waarbij onder meer schade werd veroorzaakt aan het milieu. Voor een deel gaat het om boetes, zo hebben Amerikaanse functionarissen donderdag bekendgemaakt.

Belga

BP kwam onder meer in opspraak naar aanleiding van een explosie twee jaar geleden in een raffinaderij in Texas. Vijftien mensen kwamen daarbij om het leven, honderdzeventig anderen raakten gewond. De schikking heeft ook betrekking op een incident in de staat Alaska, waarbij olie lekte uit een pijpleiding. BP werd ook verantwoordelijk gehouden voor het manipuleren van de prijs van propaangas.

Volgens Amerikaanse functionarissen willen de Verenigde Staten op deze manier laten zien dat ze de milieuwetten strikt naleven en dat bedrijven die zich niet aan de regels houden daarvoor verantwoordelijk worden gesteld. BP is de tweede grootste oliemaatschappij ter wereld, na ExxonMobil en Shell.