Europese landen sluiten conventie tegen seksueel misbruik kinderen

Drieëntwintig Europese landen hebben donderdag op een bijeenkomst van de ministers van Justitie van de Raad van Europa op het eiland Lanzarote een conventie ondertekend die minderjarigen beter moet beschermen tegen seksueel misbruik. Ook België heeft zich aangesloten bij de conventie.

Belga

De ondertekening van de tekst "betekent een beslissende stap voor de preventie van seksuele agressie tegenover minderjarigen, de bescherming van minderjarigen en de vervolging van de daders", zo staat in een mededeling.

Naast België ondertekenden ook landen als Duitsland, Frankrijk, Polen, Portugal en Nederland de conventie.

Adjunct-secretaris-generaal Maud de Boer-Buquicchio van de Raad van Europa vroeg de overige lidstaten om zich zo snel mogelijk aan te sluiten.

De conventie bevat onder meer maatregelen inzake de verbetering van de screening, recrutering en opleiding van personeel dat met minderjarigen moet werken, een programma voor steun aan slachtoffers en de oprichting van nieuwe hulpverleningskanalen via telefoon en internet.

Ook worden enkele vormen van gedrag expliciet omschreven als seksuele misdaden die strafrechtelijk vervolgd worden. Daarbij gaat veel aandacht uit naar het internet. Volgens de Raad van Europa is deze conventie "het eerste internationale verdrag dat seksuele misdaden criminaliseert".