Grote NAVO-operatie in Afghaanse provincie Uruzgan

De NAVO is donderdagochtend een grote operatie begonnen tegen de taliban in de Afghaanse provincie Uruzgan. Dat heeft een woordvoerder van de NAVO donderdag tegenover de Nederlandse Wereldomroep bevestigd. Een van de doelen is het bestrijden van de invloed van de taliban - vanuit de Baluchi-vallei- op de wederopbouw in de buurt van Tarin Kowt en Chora. Bij de operatie is een Australische soldaat om het leven gekomen.

Belga

NAVO-bronnen die aanwezig waren bij de NAVO-top in Noordwijk, bevestigden het bericht. Deze al eerder aangekondigde operatie Spin Gahr wordt uitgevoerd door Nederlandse militairen, Afghaanse eenheden en de Britse reservecompagnie van de regionale commandant van ISAF, waarin ook Ghurka's meevechten. Spin Gahr is bedoeld om de veiligheid in delen van de provincie te verbeteren voordat de winter invalt, zo meldt het Nederlandse ministerie van Defensie.

De afgelopen maanden bleek dat de taliban vooral in het gebied ten noorden van Tarin Kowt een grote mate van vrijheid hadden. Door aanvallen, maar bijvoorbeeld ook een terreurcampagne liepen de geplande wederopbouwactiviteiten veel vertraging op en kwam de lokale bevolking te veel onder druk te staan van de taliban.

Gouverneur Hamdam heeft voorafgaand aan de operatie de stamoudsten in Uruzgan geïnformeerd. Hij heeft ze om steun en medewerking gevraagd voor de ISAF-operatie en gezegd dat deze acties namens de Afghaanse autoriteiten worden uitgevoerd.

De gouverneur zal gedurende operatie Spin Gahr regelmatig overleggen met de stamoudsten om het verloop van de operatie toe te lichten. Ook ISAF zal tijdens de operatie intensief contact houden met de stamoudsten om hen te vragen de autoriteiten van Afghanistan te ondersteunen en gezamenlijk de veiligheidssituatie in Uruzgan te verbeteren.