Congolees leger tevreden over overgave rebellen

Het hoofd van het Congolese leger is tevreden over de overgave van enkele honderden dissidente soldaten in Noord-Kivu. Dat maakte hij donderdag bekend tijdens een persconferentie in de provinciehoofdstad Goma.

Belga

De Congolese president Joseph Kabila had het ultimatum, dat hij de dissidente soldaten in september had gesteld, verlengd. Die oproep werd opgevolgd, aldus generaal Dieudonné Kayembe. Hij verklaarde dat 750 aanhangers van de Congolese ex-generaal Laurent Nkunda zich hebben overgegeven, waarvan er 500 zijn opgenomen in de brassagekampen in andere provincies en 250 in Goma op hun transfert wachten. Ook 800 aanhangers van voormalige Maï Maï-militieleider Jackson wachten op brassage, aldus Kayembe. Brassage is de opname van rebellen in het reguliere leger.

Sinds eind augustus vormt Noord-Kivu het slagveld voor confrontaties tussen het regeringsleger, die zowat 20.000 manschappen in de provincie hebben gelegerd, en de ongeveer 5.000 opstandelingen van Nkunda. Ook de Maï Maï-militieleden en Rwandese hutu-rebellen raakten bij de gevechten betrokken. Zij strijden vaak samen tegen de troepen van Nkunda.

Kayembe verklaarde tijdens de persconferentie ook dat hij Congolese officieren naar hun Rwandese collega's in Gisenyi (Rwanda) gestuurd heeft om een bewaking van de grens tussen beide landen te organiseren.