"Turkije is klaar voor een militaire interventie in Noord-Irak"

De Turkse premier Tayyip Erdogan heeft woensdag in de Roemeense hoofdstad bevestigd dat zijn land paraat is voor een militaire inval in Noord-irak indien "de situatie dat vereist". Bij zijn ontmoeting met zijn Roemeense ambtgenoot Calin Tariceanu sneerde hij naar de Europese Unie en de VS.

Belga

Het Turkse leger staat klaar om in te grijpen wanneer dat nodig is, luidde het. "Ons doelwit is de terroristische organisatie PKK en niet de Iraakse burgers of de territoriale integriteit van Irak". Erdogan voegde toe dat "de Iraakse machthebbers niet langer de PKK kunnen herbergen".

Erdogan gaf na de ontmoeting met Tariceanu de Europese Unie en de Verenigde Staten een duidelijke veeg uit de pan. "De EU-lidstaten beschouwen de PKK als terroristische organisatie. Maar dit volstaat niet, wij verwachten ook maatregelen", hekelde Erdogan de EU. "Wij informeren elk land daarover en hebben op dit ogenblik geen geduld meer".

Ankara heeft het recht te "handelen" zolang de PKK de Turkse openbare orde bedreigt, zie Erdogan. "Zolang de PKK op internationaal vlak ondersteund wordt en inkomsten vindt zal het terrorisme niet ophouden", verklaarde Erdogan. Daarbij herinnerde hij Washington aan de Turkse steun in de Amerikaanse "War on Terror". Turkije deed zijn plicht in Afghanistan, Somalië en Bosnië-Herzegovina, luidde het.

Erdogan maakte de vergelijking met de Amerikaanse inval in Irak. "Vragen de mensen zich niet af wat de Amerikanen in Irak komen doen, 10.000 kilometer ver van hun land? Ik ondervind hinder (van de PKK) van Irak. Waarvan hebben de Amerikanen last?".

De afgelopen dagen voerde Turkije al verschillende (kleinschalige) militaire interventies uit in Noord-Irak. De huidige gespannen relaties volgen op verscheidene aanslagen van de PKK in Turkije. De PKK gebruikt Noord-Irak als uitvalsbasis voor zijn strijd voor een onafhankelijk Turks Koerdistan.

De VS is gekant tegen een militaire interventie in Iraaks Koerdistan. Het is een van de weinige stabiele regio's in Irak.

Turkse troepen doden dertig PKK-strijders: