Stakende Bulgaarse leerkrachten blokkeren internationale verkeersas

De Bulgaarse leerkrachten die al een maand lang staken voor meer loon, hebben donderdag belangrijke verkeersassen in het land geblokkeerd. Actievoerders legden ook wegversperringen aan in grote steden.

Belga

De manifestanten blokkeerden de E79 naar Griekenland in de meeste steden die langs de weg liggen. Andere demonstranten deden hetzelfde op wegen in grote steden zoals Sofia, Pleven en Plovdiv.

Het protest volgt op toegevingen die de regering woensdag deed in gesprekken met de vakbonden. De regering beloofde een loonsverhoging met 20 procent op 1 november. De leerkrachten blijven echter bij hun eis voor nog twee bijkomende loonsverhogingen, waardoor hun salaris in juli 2008 bijna zou verdubbeld zijn.

De vakbonden vroegen woensdag nog aan ambassadeurs van de Europese lidstaten om "invloed uit te oefenen op te regering om te komen tot een Europese dialoog".

De Bulgaarse eerste minister Sergey Stanishev en zijn regering overleefden dinsdag in het parlement nog gemakkelijk een motie van wanvertrouwen. Volgens de oppositie pakt de regering de onderwijscrisis slecht aan.