China, India en Rusland tegen VN-sancties Myanmar

Bij een ontmoeting met Ibrahim Gambaari, de VN-gezant voor Myanmar, in Peking heeft een hoge verantwoordelijke voor het Chinese buitenlands beleid sancties en druk tegen het voormalige Birma afgewezen. Tang Jiaxuan pleitte voor een "constructieve ondersteuning". De dag voordien hadden de buitenlandministers van China, Rusland en India al VN-sancties afgewezen.

Belga

Zo zei de Russische minister van Buitenlandse Zaken, Sergeï Lavrov aan Chinese media dat druk uitoefenen op Myanmar "de situatie nog verergert en een nieuwe crisis zal uitlokken". Woensdag deelde Jiaxuan een gelijkaardige boodschap mee. Het conflict kan enkel door eigen inspanningen en door dialoog tussen de Myanmarese regering en volk opgelost worden, luidde het.

De min of meer neutrale houding van de drie grootmachten staat in contrast met de uitlatingen van Sergio Pinheiro,

mensenrechtenonderzoeker voor de Verenigde Naties (VN). Pinheiro verklaarde woensdag in New-York nog elke dag nieuwe berichten te ontvangen over arrestaties, folteringen, mishandelingen, mensen die verdwijnen en slechte behandelingen in de gevangenissen.

"Ik geloof niet dat de repressie al opgehouden is" zei hij woensdag. Dinsdag kreeg Pinheiro verrassend de toestemming van de Myanmarese militaire junta om het land te bezoeken. Dat bezoek heeft nog plaats voor de ASEAN top van 17 november. Myanmar is lid van die de Zuidoost-Aziatische landengemeenschap.

Een maand geleden sloeg de militaire junta in het voormalige Birma hardhandig straatprotesten onder leiding van Boeddhistische monniken uiteen. Sindsdien is het land hermetisch afgesloten.

Volgens de junta zijn er 30 tot 40 monniken en 50 tot 70 burgers gedood tijdens de opstand en de daaropvolgende periode. Al worden die cijfers met de nodige scepsis onthaald. Een website spreekt al van 800 slachtoffers.