VS plannen nieuwe sancties tegen Iran

De VS willen op eigen houtje nieuwe sancties tegen Iran bekendmaken, zo hebben Amerikaanse media donderdag bericht.

Belga

Washington zou de Revolutionaire Garde als leverancier van massavernietigingswapens willen brandmerken en zou haar eilte-eenheid al-Quds op de lijst van staten en organisaties willen zetten die het terrorisme steunen.

Het is de eerste keer dat de VS strafmaatregelen zouden afkondigen tegen het leger van een soevereine staat want de Garde maakt deel uit van het Iraanse leger.

Volgens de media zouden minister van Buitenlandse Zaken Condoleezza Rice en minister van Financiën Henry Paulson de maatregelen in de loop van de dag bekendmaken. Ze behelsen mogelijk het bevriezen van de tegoeden van de Revolutionaire Garde in de VS en straffen tegen degenen die met die strijdkracht zaken doen. Volgens de krant Washington Post kunnen honderden buitenlandse firma's door de straffen getroffen zijn.

De VS wrijven de Revolutionaire Garde al een tijd aan Iraakse extremistische milities te financieren en van moderne wapens te voorzien. In het bijzonder zou de al-qudseenheid de radicale sjiitische milities zwaar steunen en daarmee medeverantwoordelijk zijn voor de aanslagen op Amerikaanse soldaten in Irak.