Praag aanvaardt Russische inspecteurs mits voorwaarden

De Tsjechische premier Mirek Topolanek heeft vandaag op de Tsjechische televisie gezegd dat Rusland controleurs mag sturen naar de bouw van een installatie voor het Amerikaanse raketschild. De toegeving volgt op een plan dat de Amerikaanse Defensieminister Robert Gates dinsdag in Moskou voorstelde.

Belga

Topolanek's voorstel zwakte wel de plannen van Gates af. De Tsjechische premier wil enkel waarnemers toelaten, dus geen militairen. Bovendien moet voor Topolanek die waarnemingsmissie tijdelijk zijn en niet permanent.

De kwestie ligt gevoelig in Tsjechië. Bij de toelichting van de plannen verwees Topolanek naar de Praagse Lente van 1968 toen de troepen van het Warschaupact het toenmalige Tsjechoslovakije binnenvielen.

Het geschil draait rond de bouw van het Amerikaanse raketschild. Daarvoor wil de VS in Tsjechië een radarinstallatie bouwen. Maar Rusland staat weigerachtig tegenover elke Amerikaanse aanwezigheid in zijn voormalige invloedssfeer.

Het raketschild is gepland tegen 2013. Al toonde Gates dinsdag in Moskou zich bereid de sites pas te activeren bij een eventuele Iraanse raketproef. Het schild moet de VS beschermen tegen aanvallen van de zogenaamde "schurkenstaten", Iran en Noord-Korea.

Naast de radarinstallatie in Tsjechië is ook de bouw van een rakettensilo gepland in Polen.