Wind gaat liggen in Californië, brandweer kan gaan blussen

De wind die de afgelopen dagen bosbranden in Californië aanwakkerde en de brandweer machteloos deed staan, is woensdag aanzienlijk afgenomen.

AP Ned

Er konden daardoor meer blusvliegtuigen de lucht in en de meest verwoestende branden werden al min of meer onder controle gebracht. Er was ook opluchting dat er voor zover bekend slechts een persoon in de vlammen is omgekomen. In 2003 vielen 22 doden bij bosbranden in hetzelfde gebied.

Drie grote branden in Los Angeles County waren bij het vallen van de avond geheel onder controle gebracht en veel van de branden ten noorden van San Diego gedeeltelijk. Maar zes grote branden in San Diego County zijn nog maar voor 15 procent ingedamd, waardoor meer dan 8.500 huizen nog altijd gevaar lopen. De inspanningen van de brandweer zijn vooral gericht op een nog voortrazende brand in San Bernardino County die zesduizend huizen bedreigt.

Hoewel het definitieve aantal slachtoffers nog moet worden vastgesteld kan al wel worden geconcludeerd dat de autoriteiten er ditmaal veel beter dan vier jaar geleden in zijn geslaagd de bevolking te beschermen.

Hebt u familie of kennissen die in de buurt van Californië verblijven of getroffen zijn door de ramp, laat het ons dan weten via een maitje.