Belgische F16's onderscheppen vliegtuig boven Nederland

Twee Belgische F16 jachtvliegtuigen hebben maandag een Pakistaans passagiersvliegtuig onderschept dat op weg was naar Groot-Brittannië.

Belga

Het ging om een Boeing 777 waarmee geen radiocontact gemaakt kon worden. Dat meldde het Nederlandse persagentschap ANP maandag en werd bevestigd door Defensie. De F16's werden op de Boeing afgestuurd om het toestel te identificeren en contact te leggen met de bemanning. Nadat het radiocontact met het toestel hersteld was zijn de F16's teruggekeerd naar hun thuisbasis.

"Het is niet abnormaal dat Belgische F16's boven Nederland een passagiersvliegtuig onderscheppen", zegt Ingrid Baeck, woordvoerster van Defensie. "De F16's waren in de lucht voor een oefening en kregen de opdracht om de Boeing te onderscheppen. De operatie duurde van 15.55 uur tot 16.15 uur", voegt ze eraan toe.

Volgens ANP zouden de jachtvliegtuigen boven het Nederlandse natuurgebied De Biesbosch door de geluidsbarrière gegaan zijn, wat een harde knal veroorzaakt, maar dat kon Baeck niet bevestigen.

Nu in het nieuws