Gevechten in buurt van Goma geluwd

Sinds zondagavond woeden er geen gevechten meer in de buurt van Goma in het oosten van Congo.

Belga

Dat heeft het Franse persbureau AFP maandag uit militaire bronnen vernomen. Volgens kolonel Delphin Kahimbi van het geregelde Congolese leger heeft dit de controle over Rugari in de Noord-Kivu helemaal heroverd op strijders van de dissidente ex-generaal Laurent Nkunda. Die hebben zich volgens Kahimbi teruggetrokken in de heuvels ten oosten van Rumangabo en Rugari.

De rebellen hebben tegenover AFP bevestigd dat er in die zone geen gevechten meer waren. "Wij behouden nog altijd onze posities in afwachting van het standpunt van de regering omtrent een rechtstreekse dialoog met ons", zei militair woordvoerder Séraphin Mirindi van Nkunda. Die beschermt naar eigen zeggen de Congolese Tutsi's.

Volgens de VN-organisatie voor de Vluchtelingen UNHCR hebben de voorbije twee dagen tot 10.000 vluchtelingen voor het geweld in het gebied een onderkomen in Oeganda gezocht. In het oosten van Congo heeft leider Kasereka Kabamba van de Mai Mai milities tegenover de BBC gezegd, het ultimatum van de regering om te ontwapenen, naast zich neer te leggen. Hij wil dit niet doen vooraleer ook de manschappen van Nkunda ontwapenen.

Nu in het nieuws