Somalische piraten enteren schepen

Somalische piraten hebben vorige week een vrachtschip geënterd en zaterdag werden twee andere schepen eveneens voor de kust van dit Oost-Afrikaanse land aangevallen.

AP Ned

Dat heeft het hoofd van het Oost-Afrikaanse Zeevaarders Assistentie Programma maandag gemeld. Hij zei geen informatie te hebben over de bemanning van het vrachtschip, een vaartuig van meer dan 2.500 ton dat onder de vlag van de Comoren vaart in opdracht van een bedrijf uit Dubai.

In Somalië is de piraterij op zee dit jaar explosief toegenomen, van acht gevallen vorig jaar tot 26 tot dusver in 2007. Het Internationaal Maritiem Bureau (IMB) meldde vorige week dat zeepiraterij dit jaar wereldwijd met 14 procent is toegenomen ten opzichte van vorig jaar. Somalië en Nigeria zagen relatief gezien de grootste toename, maar de Indonesische wateren blijven het gevaarlijkst, hoewel het aantal aanvallen hier iets terugliep. Het IMB roept schepen op om zo ver mogelijk uit de buurt van de zeer gevaarlijke Somalische en Nigeriaanse kusten te blijven.

Nu in het nieuws