Noodtoestand in Californië

De Californische gouverneur Arnold Schwarzenegger heeft in het zuiden van zijn staat de noodtoestand uitgeroepen omwille van de talrijke bosbranden die er huishouden, zo heeft zijn kantoor maandag bekendgemaakt.

Belga

Omwille van 11 omvangrijke bosbranden is de noodtoestand afgekondigd in de districten Los Angeles, Orange, San Bernardino, San Diego, Santa Barbara en Ventura. Ze bevinden zich allen in het zuiden van Californië waar volgens het communiqué al meer dan 120.000 hectaren in de vlammen zijn opgegaan en waar andere zones worden bedreigd.

Het uitroepen van de noodtoestand laat de autoriteiten toe alle hulpdiensten en ambtenaren in te zetten in de bestrijding van een natuurramp.

De bosbranden vergden al één dode en zeker elf gewonden, onder wie vier brandweerlieden.

Sinds zondagmorgen woedt bijvoorbeeld een spectaculaire brand in Malibu, de stad op 30 km van Los Angeles waar talrijke filmsterren en miljonairs wonen. Er zijn al 1.500 mensen geëvacueerd uit meer dan 200 huizen, volgens de gespecialiseerde internetsite TMZ.com onder meer van regisseur James Cameron en actrice/zangeres Olivia Newton-John.

Bekijk

.

Bekijk ook de Web TV-reportage:

Nu in het nieuws