Israël en Hezbollah ruilen stoffelijke oveschotten

Het Israëlische leger en de Libanese Hezbollah hebben maandag een aantal stoffelijke overschotten geruild bij de grensovergang tussen Libanon en Israël.

AP Ned

Het kantoor van de Israëlische premier Ehud Olmert zei dat de ruil voortgekomen is uit onderhandelingen over de vrijlating van twee Israëlische soldaten die sinds vorig jaar juli in handen zijn van Hezbollah.

Hezbollah bracht maandag het lichaam van Gabriel Dwait, een Israëliër die bijna drie jaar geleden in de Middellandse Zee verdronk, naar de grensovergang. Van de andere kant bracht een Israëlisch legervoertuig de lichamen van twee omgekomen Libanese guerrilla-strijders naar de locatie. Het Rode Kruis bevestigde later dat de ruil een feit was.

De Israëlische soldaten Ehud Goldwasser en Eldad Regev werden vorig jaar vlakbij de Libanese grens ontvoerd door leden van Hezbollah. De ontvoering was de directe aanleiding voor een 34 dagen durende oorlog tussen het Israëlische leger en Hezbollah.

Hoewel Hezbollah zegt dat de twee het goed maken, is er sinds hun ontvoering geen teken van leven van hen vernomen. Als onderdeel van de ruil van maandag ontving Israël informatie, zo meldde de Israëlische televisiezender Channel 10, maar kon vanwege een opgelegd bevel tot geheimhouding geen details verstrekken.

De voormalige onderminister van defensie Ephraim Sneh noemde de ruil een positief teken, maar waarvan het belang niet overdreven moet worden. Hij zei dat het belangrijkste is dat er een lijn van communicatie is geopend met Hezbollah.