Aanvaller Nederlandse agenten had contacten met Hofstadgroep

De 22-jarige Bilal B., die zondag in een politiebureau in het Amsterdamse stadsdeel Slotervaart twee agenten met een mes stak en daarop werd doodgeschoten, onderhield contacten met leden van de Hofstadgroep.

Belga

Dat zei maandag de hoofdofficier van justitie, Leo de Wit, tijdens een persconferentie. Over de contacten is destijds overleg geweest met de AIVD, aldus De Wit. "Op 14 oktober 2005 is een deel van de Hofstadgroep aangehouden. Bilal is toen als getuige gehoord en is onderwerp van aandacht geweest. In oktober 2005 is er over gesproken om Bilal te 'verstoren', maar uiteindelijk is besloten dat er op dat moment geen reden voor was."

De man werd in april dit jaar op last van de rechter met psychische klachten in een kliniek opgenomen. In augustus is hij daaruit ontslagen, aldus de hoofdofficier. Vrijdag keerde hij vrijwillig terug met suïcidale neigingen. Op zaterdag is hij buiten de inrichting naar het Suikerfeest geweest, waarna hij weer terugkeerde naar de kliniek. Zondagochtend ging hij op eigen verzoek onder begeleiding naar buiten. Rond 11.30 uur onttrok hij zich echter aan zijn begeleider, waarna het drama in het politiebureau zich voltrok.

Bilal B., van Marokkaanse afkomst, is al sinds 1998 bekend bij de politie. In dat jaar was hij betrokken bij een ernstig geweldsdelict. Hij verwondde iemand aan het hoofd met een schroevendraaier. In de jaren daarna was hij betrokken bij vermogensdelicten. Vanaf oktober 2003 zat hij vijftien maanden in de gevangenis voor een vermogensdelict. In het voorjaar van 2007 werd duidelijk dat er sprake was van psychische problemen. B. verscheen zondag rond twaalf uur op het politiebureau en sprong over de balie. Hij begon met een mes in te steken op een dienstdoende agente die achter de balie stond. Hij raakte haar in de borst. Zij sprong op en probeerde te ontkomen, maar de man rende haar achterna en stak haar nog twee keer in de rug. Een collega die haar te hulp schoot, werd in zijn nek en schouder gestoken. De vrouwelijke agent trok daarop haar wapen en schoot de aanvaller neer. Hij overleed kort daarna aan zijn verwondingen. Korpschef Bernard Welten zei dat de twee gewonde agenten in het ziekenhuis zijn geopereerd en het naar omstandigheden goed maken. PVV-leider Geert Wilders heeft maandag naar aanleiding van de zaak Kamervragen gesteld. Hij vindt dat Bilal nooit de straat op had gemogen, ook niet met een begeleider. Hij wil van de ministers van Justitie, van Binnenlandse Zaken en voor Wonen, Wijken en Integratie weten hoe zij daar tegenaan kijken. Wilders grijpt de kwestie aan om opnieuw te pleiten voor invoering van de administratieve detentie. Dat is een bestuurlijke maatregel die het volgens hem mogelijk maakt om 'straatterroristen' die mogelijk banden hebben met terreurorganisaties langere tijd vast te houden. Ook wil de PVV dat criminele Marokkanen die tot de harde kern van probleemjongeren horen, hun Nederlandse nationaliteit kwijtraken en worden uitgezet.

Nu in het nieuws