Britten trekken zelf tanden door tekort aan tandartsen

Door een tekort aan tandartsen in de openbare gezondheidssector zien sommige Britten zich genoodzaakt zelf hun tanden te trekken, tandsteen te verwijderen met een schroevendraaier of een kroon terug te plaatsen met lijm.

Belga

Dat blijkt uit een enquête bij 5.212 Britten die maandag werd gepubliceerd. "Ik heb veertien tanden moet uittrekken met een tang", aldus een van de ondervraagden. "Ik heb mezelf een tand uitgetrokken, dat is makkelijker dan een tandarts te vinden", getuigde een andere. Nog een patiënt vertelt dat hij een tand heeft moeten vullen met stopverf, terwijl een andere ondervraagde verklaart dat hij een kroon met lijm heeft herbevestigd. Ook getuigt een patiënt dat hij met een schroevendraaier tandsteen verwijdert.

In totaal verklaarde zes procent van de ondervraagden dat ze zichzelf moeten verzorgen omdat ze geen tandarts vinden die deel uitmaakt van het National Health System, het openbare Britse gezondheidssysteem.

Andere Britten die moeilijkheden hebben om een afspraak vast te krijgen met een tandarts van de overheid, nemen hun toevlucht tot een privé-tandarts, hoewel die veel duurder is.