België trekt 65 miljoen uit voor projecten in Congo

België gaat in 2008 verschillende projecten voor ontwikkelingssamenwerking in de Democratische Republiek Congo financieren. Ons land trekt daar 65 miljoen euro voor uit. Dat meldt de pers in Kinshasa. Ze beroept zich op een akkoord dat zaterdag door het comité van partners in Kinshasa is afgesloten.

Belga

"De vergadering geeft concreet vorm aan de normalisering van de Belgisch-Congolese samenwerking", aldus Raphaël Mondonga, secretaris-generaal bij de Congolese Coöperatie.

Het bedrag van 65 miljoen euro maakt deel uit van een samenwerkingsakkoord dat in maart werd afgesloten. Er is een enveloppe van 195 miljoen euro voorzien voor een periode van drie jaar. Daarmee zullen in 2008 al vijftien projecten in Kananga (West-Kasai), Kikwit (Bandundu) en Kinshasa gefinancierd worden, zo meldde de VN-radio Okapi.

Delegaties van beide landen zijn op het terrein geweest om de uitvoering van de projecten in 2007 te evalueren. "We moeten daar zo vlug mogelijk de resultaten van krijgen", aldus Peter Moors, algemeen directeur van de Belgische coöperatie.

De structurele hulp van België aan zijn voormalige kolonie is slechts in maart hernomen. Ze was opgeschort sinds 1990 ten gevolge van een brutale repressie van studentenprotesten door het regime van Mobutu Sese Seko in Lubumbashi.

Nu in het nieuws