Nederlands Kamerlid wil Benelux-kilometerheffing

Het Nederlandse CDA-Kamerlid Ger Koopmans dringt bij zijn partijgenoot Camiel Eurlings, de Nederlandse minister van Verkeer, aan op samenwerking met zijn collega's in België en Luxemburg, om tot een gezamenlijke aanpak van kilometerheffing in de Benelux te komen. Dat meldt de Nederlandse krant Algemeen Dagblad (AD) maandag op zijn website.

Belga

"Minister Camiel Eurlings moet met zijn collega's in België en Luxemburg praten over een gezamenlijke aanpak van kilometerheffing in de Benelux", zegt Koopmans na het besluit van de Vlaamse regering om rekeningrijden voor vrachtwagens in te voeren.

"De verschillende plannen in Nederland en België kunnen grote gevolgen hebben voor de concurrentiepositie van beide landen. We moeten voorkomen dat er een lappendeken aan betalingssystemen komt en dat we straks met drie kastjes in de auto zitten", voegt hij eraan toe.

Volgens VVD-kamerlid Paul de Krom moet Eurlings voorkomen dat Nederlandse trucks na Duitsland nu ook in België kilometerheffing moeten betalen.

Het Nederlandse ministerie van Verkeer en Waterstaat zei "te hebben begrepen dat de Vlaamse premier met Nederland wil overleggen over de invoering van kilometerheffing en dat overleg af te wachten".

In samenwerking met de andere gewesten werkte Vlaanderen lange tijd aan de invoering van een wegenvignet. Maar eerder dit jaar liet toenmalig minister-president Yves Leterme (CD&V) die piste vallen. Dat gebeurde bij een bezoek aan Nederland, waar veel protest tegen het wegenvignet was. De Vlaamse regering kiest nu voor een slimme kilometerheffing voor vrachtwagens, zoals die in Duitsland bestaat. Vrijdag raakten de Vlaamse ministers het daar principieel over eens.

Eurlings zou naar verwachting eind volgende maand bekend maken welke stappen hij zelf wil zetten om met kilometerheffing in Nederland te beginnen. Anders dan bij ons is het in Nederland de bedoeling dat ook personenwagens te maken krijgen met rekeningrijden.

Nu in het nieuws