Sterftecijfer door kanker in VS daalt sneller dan ooit

Het sterftecijfer door kanker daalt in de Verenigde Staten sneller dan ooit en dat is te danken aan vooruitgang die is geboekt bij de bestrijding en het voorkomen van colorectaalcarcinoom, een vorm van darmkanker. Dat staat in een maandag verschenen rapport over kanker.

AP Ned

Het keerpunt deed zich voor in 2002, zo staat in het rapport. Tussen dat jaar en 2004 daalde het aantal sterfgevallen door kanker gemiddeld 2,1 procent per jaar. Dat lijkt misschien geen sterke daling, maar tussen 1993 en 2001 daalde het sterftecijfer door kanker gemiddeld 1,1 procent per jaar. De daling is te danken aan twee successen in de strijd tegen colorectaalcarcinoom (CRC).

CRC is in de VS nog altijd de op een na dodelijkste vorm van kanker, maar het sterftecijfer daalt sneller dan dat van alle andere vormen van kanker: bij mannen met bijna 5 procent per jaar en bij vrouwen met 4,5 procent. Een van de oorzaken hiervan is dat minder mensen de ziekte krijgen. Bij zowel mannen als vrouwen daalt het aantal nieuwe gevallen jaarlijks 2,5 procent en dat is te danken aan onderzoeksmethoden aan de hand waarvan poliepen in een zo vroeg stadium worden ontdekt dat ze verwijderd kunnen worden als er nog geen sprake is van kanker. Wel is het nog steeds zo dat slechts ongeveer de helft van de mensen die onderzocht zouden moeten worden - iedereen boven de 50 - daadwerkelijk wordt onderzocht.

Ook nieuwe behandelmethoden vormen een oorzaak van de daling van het sterftecijfer. In 1996 bestond er nog slechts één effectief medicijn tegen colorectaalcarcinoom en andere vormen van darmkanker, nu zijn het er zeven.

In het rapport staat ook dat het sterftecijfer door kanker onder mannen sneller daalt dan dat onder vrouwen (2,6 procent per jaar tegen 1,8 procent per jaar). De verklaring hiervoor is dat het aantal mannelijke rokers eerder is gaan dalen dan het aantal vrouwelijke rokers.