Togo heeft vreedzame parlementsverkiezingen achter de rug

In het West-Afrikaanse land Togo hebben zondag parlementsverkiezingen plaatsgevonden. Het was de eerste stembusgang sinds het overlijden van Gnassingbe Eyadéma, de man die tot zijn dood in februari 2005 38 jaar lang over het land had geheerst. Alle oppositiepartijen namen deel aan de verkiezingen.

Belga

Het ministerie van Veiligheid maakte geen gewag van gewelddadige incidenten. Cijfers over de opkomst zijn er niet, maar de internationale waarnemers stelden vast dat er veel kiezers kwamen opdagen in de stembureaus.

De partij van de historische oppositieleider Gilchrist Olympio verklaarde dat er beveiligingszegels ontbraken op kiesbiljetten in stembureaus in de hoofdstad Lomé en andere regio's in het land. De verkiezingen vormen de eerste serieuze test voor het Rassemblement du peuple togolais (RPT). Het gaat om de eerste stembusgang sinds de dood van oprichter en boegbeeld Gnassingbé Eyadéma. Zijn zoon Faure Gnassingbé volgde hem op als staatshoofd.

Bijna drie miljoen Togolezen hebben stemrecht. Ze konden een keuze maken uit kandidaten van meer dan dertig partijen. Meer dan 3.500 nationale en internationale waarnemers woonden de verkiezingen bij.

De Europese Unie zal op basis van de stembusgang beslissen of ze de samenwerking met het land gaat hervatten. De samenwerking met Togo werd in 1993 opgeschort wegens "democratische tekortkomingen".

Nu in het nieuws