'Israël bombardeerde Syrische kernreactor'

De luchtaanval die de Israëlische luchtmacht op 6 september boven Syrië uitvoerde was gericht tegen een kernreactor in aanbouw. Dat heeft de Amerikaanse krant de New York Times zondag gemeld op basis van informatie van Amerikaanse en buitenlandse bronnen.

AP Ned

Volgens de krant was er voorafgaand aan de aanval onenigheid ontstaan tussen Israël en de VS, over de vraag of de aanval niet te voorbarig was, omdat de reactor nog jaren verwijderd was van voltooiing.

De Syrische president Bashar Assad zei dat er een "ongebruikt militair gebouw" gebombardeerd was. Israël laat maar weinig los over de zaak en heeft slechts willen prijsgeven dat een "militaire installatie" het doelwit was. Buitenlandse media speculeerden op grond van informatie uit Amerikaanse bronnen dat er een wapenzending voor de Hezbollah in Libanon was getroffen, of een nucleaire installatie die werd gebouwd met Noord-Koreaanse technologie. Noord-Korea levert wel rakettechnologie aan Syrië, maar ontkent iedere nucleaire link. Ook Syrië ontkent nucleaire hulp van Noord-Korea te krijgen.

De New York Times citeerde Amerikaanse functionarissen die speculeerden dat de aanval bedoeld was als signaal richting Iran, een land dat eveneens nucleaire aspiraties heeft.

Nu in het nieuws