'VS brengen relatie met Turkije onomkeerbare schade toe'

De Verenigde Staten lopen het risico de militaire relatie met Turkije blijvend te beschadigen als het Congres een motie aanneemt waarin de massamoord op de Armeniërs in de nadagen van het Ottomaanse rijk tot genocide wordt bestempeld. Dat heeft de hoogste generaal van het Turkse leger, Yasar Buyukanit, zondag in de krant Milliyet gezegd.

AP Ned

In Turkije is woedend gereageerd op de motie, die zich vorige week gesteund zag door een commissie van het Huis van Afgevaardigden, waardoor deze mogelijk onder alle leden in stemming zal worden gebracht. Turkije, voor de VS een belangrijk doorvoerland voor goederen met bestemming Irak of Afghanistan, heeft sindsdien zijn ambassadeur in Washington voor overleg teruggeroepen en dreigt de logistieke hulp aan het Amerikaanse leger in te krimpen.

Hoe ver Turkije in zijn dreigementen richting de VS durft te gaan valt echter nog te bezien. Volgens deskundigen is het Turkse leger grotendeels afhankelijk van de Amerikaanse wapenindustrie.

De Amerikaanse minster van buitenlandse zaken Condoleezza Rice erkende zaterdag dat de relatie met Turkije een moeilijke periode doormaakt. Zij zei vrijdag met de Turkse president, premier en minister van buitenlandse zaken te hebben gesproken over de genocide-resolutie. Haar twee gezanten, onderminister van buitenlandse zaken Dan Fried en onderminister van defensie en oud-ambassadeur in Turkije Eric Edelman, probeerden de gemoederen in Ankara over de kwestie te kalmeren.

Nu in het nieuws