Nkunda-kamp kondigt groot offensief aan in Kivu

Print
Een medewerker van de opstandige Congolese ex-generaal Laurent Nkunda heeft zondag aangekondigd dat de rebellen eerlang een groot offensief gaan lanceren tegen de posities in Noord-Kivu van de FARDC, het Congolese regeringsleger. Morgen/Maandag zal dit offensief "officieel" worden aangekondigd, zei "generaal" Bwambale Kakolele die zichzelf voorstelde als "minister van defensie" van de militair-politieke beweging van Nkunda, de CNDP (Congrès National pour la défense du peuple).
Volgens Kakolele wil de CNDP een oplossing via dialoog, maar wordt dat gedwarsboomd door Kinshasa, dat alle overleg met Nkunda categorisch afwijst.

Sinds eind september en de schending van het onder druk van de de VN-missie MONUC bereikte bestand vinden in Noord-Kivu, in het oosten van Congo, haast dagelijks gevechten plaats tussen regeringstroepen en rebellen. Nkunda beschuldigt de FARDC-troepen ervan, samen te heulen met de Rwandese huturebellen van het FDLR. Die Forces démocratiques de Libération du Rwanda, voor het merendeel interahamwe verantwoordelijk voor de Rwandese genocide van 1994, kamperen al dertien jaar op Congolees grondgebied. Sinds december zijn al 370.000 burgers in Noord-Kivu voor het geweld op de vlucht geslagen.
Nu in het nieuws