McDonald's moet werkneemster 4,3 miljoen euro betalen

Fastfoodketen McDonald's moet miljoenen dollar schadevergoeding betalen aan een jonge werkneemster omdat het zijn medewerkers niet had gewaarschuwd voor een valse agent.

Belga

De 21-jarige Louise Ogborn kreeg van de rechter in Kentucky 6,1 miljoen dollar (4,3 miljoen euro) toegewezen. Ze was als McDonalds's-personeelslid valselijk beschuldigd van diefstal en werd urenlang door de nepagent naakt vernederd.

Louise Ogborn, die 18 was op het moment van de feiten, kloeg McDonalds's aan omdat de keten zijn personeelsleden niet had gewaarschuwd voor de valse politieman. Voor haar waren al tientallen andere werkneemsters het slachtoffer geworden.

De man, die zichzelf "officer Scott" noemde, had de verantwoordelijke van het restaurant waar Louise Ogborn werkte opgebeld. Hij zei dat het meisje ervan verdacht werd een tas te hebben gestolen en dat hij haar moest fouilleren, op het werk of in het politiekantoor. In het bureau van het fastfoodrestaurant dwong hij haar zich uit te kleden en vernederde hij haar vier uur lang seksueel.

De nepagent was niet aan zijn proefstuk toe: hij had de laatste jaren al toegeslagen in 68 McDonald's-restaurants in 32 staten. De zaakvoerders van de filialen waren op de hoogte gebracht, maar de werknemers niet. Er liepen al vier processen tegen het bedrijf. Een andere werkneemster, Donna Summers, die ook het slachtoffer geworden was van "officer Scott", krijgt 1,1 miljoen dollar.

Nu in het nieuws