'Israël valt nucleaire site in Syrië aan'

Israël hoedt zich voor vergeldingsacties nadat het in de Syrische woestijn een nucleaire site zou hebben aangevallen.

Belga

Dat heeft de Britse nieuwszender SkyNews woensdag gemeld. Ook de Amerikaanse zender CBS brengt de Israëlische "incursie" in Syrië op 3 september in verband met kernmateriaal dat uit Noord-Korea zou zijn gekomen.

De Israëlische inlichtingendiensten zouden te weten zijn gekomen dat een Noord-Koreaans schip in de Syrische haven Tartoes nucleair materiaal heeft gelost. Daarmee zou Damascus een atoombom willen maken.

Daarop zouden grondtroepen naar het noordoosten van Syrië zijn gestuurd, met als doel een site die een nucleaire installatie zou zijn. Een dag later zijn Israëlische jachtbommenwerpers mogelijk het Syrische luchtruim binnengedrongen om de installatie te bombarderen en te vernietigen, aldus SkyNews.

De Amerikaanse omroep CBS meldde van Amerikaanse functionarissen te horen hebben gekregen dat Israël een gebouw in Syrië heeft vernietigd waar nucleaire uitrusting aanwezig was. De aanval kwam drie dagen nadat een Noord-Koreaans schip in een Syrische haven had aangemeerd.

Juist de aankomst van dat schip heeft geleid tot de aanval op het gebouw dat al maanden in de gaten werd gehouden door een Israëlische spionagesatelliet die in juni is gelanceerd, aldus CBS. Israël zelf bewaart een hardnekkig stilzwijgen omtrent de gebeurtenissen in Syrië. Noord-Korea en Syrië hebben ontkend samen te werken omtrent een Syrisch kernprogramma.