Verdachte 'polonium-moord' gaat politiek in

Print
De verdachte van de moord op oud-KGB'er en Kremlin-criticus Aleksandr Litvinenko doet een gooi naar een zetel in het Russische parlement.
Andrej Loegovoj is nummer twee op de lijst van de ultranationalistische partij van Vladimir Zjirinovski, heeft Loegovoj zondag gezegd op de staatstelevisie.

Loegovoj, ook een oud-KGB'er, ontmoette Litvinenko vorig jaar in een hotelbar in Londen, een paar uur voordat de laatste ziek werd. Loegovoj, die een beveiligingsbedrijf leidt, ontkent dat hij het radioactieve polonium-210 in het glas van Litvinenko heeft gestopt.

De Britse justitie beschouwt Loegovoj als de belangrijkste verdachte van de moord.

Loegovoj zei dat hij nooit de politiek in wilde, maar van gedachten is veranderd vanwege de "politieke hysterie" die ontstond als gevolg van de Britse aanklachten. De Britse autoriteiten verzochten Rusland om uitlevering van Loegovoj, maar dat werd geweigerd. Het gevolg was een diplomatieke rel.

Litvinenko, die politiek asiel had gekregen in Groot-Brittannië, stierf in november in een ziekenhuis in Londen. Op zijn sterfbed beschuldigde hij de Russische president Vladimir Poetin ervan opdracht te hebben gegeven tot de vergiftiging. Het Kremlin ontkent de beschuldiging.
Nu in het nieuws