'Ouders dumpten Maddie in zee'

Print
De Portugese politie houdt er ernstig rekening mee dat ze het lichaam van Madeleine nooit zal vinden. Een serieuze hypothese is dat het verdwenen Britse meisje in een tas, verzwaard met stenen, in zee is gegooid vanaf het jacht van een van de vrienden van Gerry en Kate McCann, de ouders van Madeleine.
De recherche heeft wetenschappers van de universiteit van Faro gevraagd de zeestroming voor de kust van Praia da Luz in kaart te brengen. Kort na de verdwijning van de vierjarige kleuter is de boot van de vrienden al op sporen onderzocht.

Inmiddels zijn Portugese politiemensen in Groot-Brittannië aangekomen om samen met Britse collega's moeder Kate opnieuw te verhoren. De ouders hebben de hulp ingeroepen van twee advocaten, onder wie Angus McBride. Deze kreeg bekendheid als verdediger van de Chileense dictator Augusto Pinochet toen Spanje om zijn uitlevering vroeg. De Britse mediamagnaat Richard Branson heeft 150.000 euro geschonken aan het fonds dat is opgericht om de verdediging van het artsenpaar te bekostigen. Hij hoopt dat andere bedrijven zijn voorbeeld zullen volgen.

De ouders hebben hun acties om hun dochtertje op te sporen weer nieuw leven ingeblazen met een advertentiecampagne in Spanje en Portugal. Daarvoor is een fonds van anderhalf miljoen euro beschikbaar. Kate en Gerry McCann houden vol dat Madeleine is ontvoerd op de avond van 3 mei toen ze met vrienden zaten te eten in het restaurant van het vakantiecomplex waar ze logeerden.

De Britten zijn niet zo zeker meer van de onschuld van de ouders. Uit een onderzoek in opdracht van The Sunday Times blijkt dat maar 20 procent overtuigd is van de onschuld van Kate en Gerry, terwijl 48 procent denkt dat de twee wel eens iets te maken zouden kunnen hebben met de verdwijning van Madeleine.

In de Portugese en Britse media, maar ook elders in de wereld, is het verdwenen meisje na bijna vijf maanden nog steeds voorpaginanieuws. Geruchten en feiten strijden om de voorrang. De Spaanse kwaliteitskrant El Pais vergeleek gisteren in haar zondagseditie in een groot verhaal de zaak Madeleine met een soap waar wereldwijd naar wordt gekeken. De krant vergelijkt de bekendheid van Madeleine met die van Harry Potter. Moeder Kate kan volgens de krant concurreren met prinses Diana, zowel in warme genegenheid of juist afschuw die ze teweegbrengt.
Nu in het nieuws