Ook Franse overheid slachtoffer van 'cyberaanvallen'

Print
De informaticasystemenen van de Franse overheid zijn, net als die van de Amerikaanse en Duitse overheid, het slachtoffer geworden van "cyberaanvallen die gepasseerd zijn" in China. Dat bevestigt zaterdag de secretaris-generaal van de nationale defensie (SGDN), Francis Delon.
Een van de doelwitten was de internetsite van het Frans ministerie van Defensie, is vernomen van een bron die van dichtbij is betrokken bij het dossier.

"We hebben aanwijzingen dat onze informaticasystemen, net als die van andere landen, zijn aangevallen", verklaarde de SGDN-baas aan AFP. De dienst SGDN hangt af van de eerste minister. "We hebben het bewijs dat die gepasseerd zijn in China. Maar ik ben voorzichtig. Als ik China zeg, wil dat niet zeggen de Chinese overheid. We hebben ook geen aanwijzingen dat het zou gaan om het Chinese Volksbevrijdingsleger", aldus Delon. "We zijn de zaken aan het bekijken", voegt hij er nog aan toe.

Gevraagd naar welke diensten de aanvallen viseerden, antwoordde hij dat "het gaat om de netwerken van de staatsdiensten".

Een bron die van dichtbij betrokken is bij het dossier zei dat het ging om de internetsite van het ministerie van Defensie. De site is bestemd voor het grote publiek en bevat geen geheime informatie. Volgens de bron willen de daders op die manier "de informatica van het ministerie van defensie testen" en voor een zekere "afschrikking" zorgen.

China ontkende donderdag dat het Chinese leger informaticasystemen van buitenlandse landen aanvalt. Volgens een rapport van het Pentagon, geciteerd door de Britse krant The Times, heeft het Chinese leger echter een plan opgesteld om in het geval van militair conflict de Amerikaanse vloot van vliegdekschepen uit te schakelen met cyberaanvallen.

Het Pentagon gaf deze week toe dat er aanvallen waren geweest op de informatica door "staten en organisaties". Donderdag stond in The Times en The Independant dat de informaticanetwerken van de Britse overheid waren aangevallen door Chinese militairen. Ook Der Spiegel liet vorige week weten dat de Duitse regering het slachtoffer zou zijn geweest van "Trojaanse paarden" die zouden afkomstig zijn geweest van het Chinese leger.

.

Nu in het nieuws