Uitbraak cholera in Noord-Irak

Print
In de Noord-Iraakse stad Arbil zijn zes gevallen van cholera gemeld. Er is een operatiekwartier opgezet om de epidemie onder controle te houden, zeggen de lokale autoriteiten. De ziekte dook een maand geleden weer op in Irak en maakte tot dusver al zeker negen doden in het noorden van het land.
De ziekenhuizen in de Koerdische stad krijgen dagelijks 10 tot 15 mogelijke choleragevallen binnen. De meesten krijgen de juiste medicatie en mogen enkele uren later weer naar huis, zegt Khaled Abdullah, hoofd van de regionale afdeling van het ministerie van Gezondheid.

Arbil is al de derde stad waar sinds vorige maand choleragevallen gemeld werden. Er vielen al zeker negen doden en 131 mensen raakten besmet, tot dusver enkel in de noordelijke provincies, zo meldde het Iraakse ministerie van Gezondheid vorige week. De oorzaak voor het uitbreken van de ziekte is de slechte kwaliteit van het water en problemen met de waterleidingen.

De autoriteiten vrezen dat de ziekte ook elders in het land kan uitbreken. In Bagdad zijn zo al enkele verdachte gevallen gemeld. Volgens een anonieme bron bij het ministerie van Gezondheid is de overheid niet voldoende voorbereid op een cholerauitbraak in Bagdad. "Er is een tekort aan vaccins en medicatie tegen cholera", klinkt het. De autoriteiten willen dit echter niet bevestigen.

Cholera is een dodelijke bacteriële infectie die vooral voorkomt rond deze tijd van het jaar. Toch ligt het aantal gemelde gevallen in Irak dit jaar hoger dan in de voorbije drie jaar.

.

Nu in het nieuws