Paisley treedt terug als leider van protestantse gemeenschap

Print
De Noord-Ierse dominee Ian Paisley treedt in december terug als leider van de Vrije Presbyteriaanse Kerk van Ulster, die hij zelf 56 jaar geleden oprichtte. Dat is zaterdag bekendgemaakt. Zijn dubbelrol als kerkelijk leider in combinatie met het leiderschap van de recent gevormde historische regering tussen protestanten en katholieken is, mede door kritiek uit eigen achterban, onhoudbaar gebleken.
Met deze beslissing houdt de 81-jarige Paisley zijn lot in eigen hand. Verwacht wordt namelijk dat in de jaarlijkse kerkvergadering, die vrijdag is begonnen, een opvolger voor Paisley wordt aangewezen, waardoor hij feitelijk gedwongen wordt zijn functie op te geven.

Jarenlang ondervond Paisley geen tegenstand in zijn herverkiezing als kerkelijk leider, maar vrijdag maakte een meerderheid van de leden van de vergadering hun protest kenbaar door te wijzen op het belang van een strikte scheiding van staat en kerk - een sneer richting Paisley vanwege diens besluit een regering te vormen met een ex-IRA-commandant.

Ivan Forster, een prominente priester binnen de Noord-Ierse Vrije Presbyteriaanse kerk, riep Paisley in november al op om af te treden als leider indien hij zou besluiten om samen te werken met de "monsterlijke en goddeloze" Sinn Fein. Paisley verraste vriend en vijand door in maart rond de tafel te gaan zitten met de politieke tak van het Ierse Republikeinse Leger en binnen enkele uren al naar buiten te komen met de boodschap dat een katholiek-protestantse coalitie binnen handbereik lag.

Hoewel Paisley in het nieuw gevormde kabinet al sinds mei bijna dagelijks samenwerkt met de tweede man van Sinn Fein, Martin McGuinness, hebben zij elkaar nog steeds niet de hand geschud. Een staaltje koppigheid waar Paisley volgens McGuinness een behoorlijke mate van voldoening uit put.

.

Nu in het nieuws