EU-ministers vrezen ontwikkelingen in Kosovo

Print
In het Portugese Viana do Castelo zijn de 27 EU-ministers van Buitenlandse Zaken hun tweede informele vergaderdag begonnen. Vooral de kwestie Kosovo stond centraal. "We worden hier", aldus de Britse minister David Miliband, "met een potentieel gevaarlijke situatie geconfronteerd."
Op 10 december moet de troika (VS, Rusland en EU) haar eindrapport over de nieuwe onderhandelingsronde aan de Verenigde Naties (VN) overhandigen. De vrees is groot dat Kosovo dan unilateraal de onafhankelijkheid zal uitroepen.

Het Portugese voorzitterschap vroeg de Duitse diplomaat Wolfgang Ischinger, die de Unie in de troika vertegenwoordigt, om de ministers over de stand van zaken te informeren. Ischinger wees er op dat de tijd dringt. "Met de verkiezingen van 17 november in Kosovo", aldus de Duitse diplomaat, "gaat het begin van het eindspel van start."

De Hoge Vertegenwoordiger Javier Solana drong er op aan dat de Unie voorzichtig werk maakt van de planning van de missie. De EU-Commissaris verantwoordelijk voor de uitbreiding, Olli Rehn, verklaarde dan weer dat Servië momenteel niet meer met het Internationaal Joegoslavië-tribunaal (ICTY) samenwerkt. Toch drong Rehn er op aan de onderhandelingen met Servië over de associatie niet opnieuw af te breken. Dat gebeurde in 2006, toen bleek dat Servië geen werk maakte van het opsporen van de oorlogsmisdadigers Karadcic en Mladic.

De hoop dat er tegen 10 december een onderhandelde oplossing uit de bus komt, is klein. Dat bleek ondermeer uit de verklaringen van Frank-Walter Steinmeier, de Duitse minister van Buitenlandse Zaken.

"We moeten toegeven", aldus Steinmeier, "dat de kansen op succes klein zijn." "Toch", zo vervolgde de Duitse minister, "moeten we alles uitproberen om de standpunten van Serviërs en Kosovaren dichter bij elkaar te brengen."

Omdat Servië niet akkoord ging met het voorstel van februari 2006 van de Finse onderhandelaar Martti Ahtisaari en Rusland met een veto in de veiligheidsraad dreigde, werd een nieuwe onderhandelingsronde gestart. Op 10 december moet de troika haar verslag aan de VN overhandigen. Diverse EU-ministers, ondermeer de Zweed Carl Bildt, hamerde er op dat op 10 december de onderhandelingen absoluut beëindigd moeten zijn. "Verlengingen", zegt Bildt, "zijn dan niet meer mogelijk."

Als Kosovo op dat ogenblik unilateraal de onafhankelijkheid zou uitroepen, is het onduidelijk hoe de Unie zal reageren en of dat een eensgezinde reactie wordt. Bij monde van Massimo d'Alema liet Italië alvast weten dat de erkenning van de nieuwe staat voor het Italiaanse parlement een groot probleem wordt. Ook Nederland wees erop dat de erkenning dan geen evidentie wordt.

.

Nu in het nieuws