Burgemeester Rode doet niet mee, maar staat achter Franstalige eisen

De gemeenteraden van de faciliteitengemeenten Linkebeek, Kraainem en Wezembeek-Oppem stemmen maandagavond niet alleen over het gebruik van het Frans.

Belga

Ze stemmen ook een motie over hun aanhechting bij Brussel en over de benoeming van hun burgemeesters. Sint-Genesius-Rode volgt hun voorbeeld niet, maar burgemeester Myriam Delacroix (cdH) zegt achter dezelfde eisen te staan. Ook zij wil haar gemeente bij Brussel aangehecht zien.

Linkebeek, Kraainem en Wezembeek-Oppem geven met hun actie gevolg aan de oproep van FDF-voorzitter Olivier Maingain. In de drie gemeenten in de burgemeester nog niet benoemd omdat er Franstalige oproepingsbrieven waren verstuurd voor de verkiezingen. Dat is overigens ook in Sint-Genesius-Rode het geval. Maar die gemeente doet niet mee en dat is volgens FDF-kopstuk Eric Libert een slechte zaak. Volgens hem duwt burgemeester Delacroix hiermee de Franstaligen in haar gemeenten in de klauwen van de Vlamingen.

Myriam Delacroix zegt dat ze niet kan meedoen. In haar gemeenten zit er een CD&V-schepen met vetorecht, zei ze maandag aan de pers. Ze volgt dus de methode van de andere gemeenten niet, maar heeft wel dezelfde doelstellingen.

Nu in het nieuws