Allerlaatste frietbarak van 't stad sluit deuren

Wijnand van de Laar zette zondag een punt achter zijn Frituur Falcon via het wegschenken van gratis frieten. Falcon is/was geen gewone frituur, wel een ouderwets, zeldzaam geworden frietbarak. Wie anno 2007 in de stad Antwerpen nog zo'n Belgisch instituut wil uitbaten, moet met strenge normen afrekenen. En dat ziet Wijnand van de Laar niet zitten. "Ze komen de boel hier maandag (vandaag, red.) oppikken, dat wordt een emotioneel moment."

jmartynowski

BR>

Frituur Falcon had jarenlang een vaste stek op het gelijknamige Antwerpse plein. Toen daar een heraanleg startte, verkaste Wijnand met zijn frietkot naar het nabije Van Schoonbekeplein. Verhuizen naar zijn vertrouwde plaats was opnieuw mogelijk, maar de voorwaarden zinnen de uitbater totaal niet. "Wat zijn die normen? De stad wil een simpele, kleine frituur met een luifeltje en op wielen waar slechts plaats is voor één keteltje. Het gaat om één derde van de ruimte die ik nu heb. De klanten zullen buiten hun frieten moeten opeten. De aankoop zou je dus moeten richten op een dagverkoop. Maar dat is in de praktijk gewoon onwerkbaar. "

Voor de frietenman rest slechts één oplossing. "De stad Antwerpen zal zijn normen moeten aanpassen. De onderhandelingen lopen nu. Ik hoop dat we tot een overeenkomst kunnen komen. In het slechtste geval zal ik proberen te verhuizen naar een pand op het Falconplein, daar heb ik de voorbije 19 jaar tenslotte mijn cliënteel opgebouwd. Ten vroegste in het midden van volgend jaar zou ik daar eventueel kunnen heropenen."

Allemaal weg

Wie in de stad Antwerpen nog een frietkot zoekt, moet naar Linkeroever of het district Ekeren. In het havengebied vind je er nog eentje aan de Royersluis. De stad Antwerpen zoekt ook nog een nieuwe uitbater voor het licht legendarische frietkot aan de Parijse brug langs de Schelde.

Verhuizen naar een andere locatie ziet Wijnand evenwel niet zitten. "Op een andere plaats moet je met dezelfde normen afrekenen. Ik vrees dat deze frietkoten binnenkort ook zullen verdwijnen." Vandaag verdwijnt in elk geval Frituur Falcon al op het Van Schoonbekeplein.

Dominique PIEDFORT