'Geen communautaire gesprekken zonder Franstalige burgemeesters'

Print
Het FDF, dat deel uitmaakt van de MR, wil enkel deelnemen aan communautaire onderhandelingen als Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Marino Keulen (Open Vld) de Franstalige burgemeesters van vier faciliteitengemeenten benoemt. Dat heeft FDF-voorzitter Olivier Maingain zondag gezegd op een algemene vergadering van zijn partij.
In Linkebeek, Kraainem, Wezembeek-Oppem en Sint-Genesius-Rode werden voor de gemeenteraadsverkiezingen vorig jaar Franstalige oproepingsbrieven verstuurd. Daarover voert de gouverneur nu een onderzoek en zolang dat niet is afgerond, worden de Franstalige burgemeesters er niet benoemd.

Maingain eist nu dat die benoemingen snel gebeuren. "Ik ga niet onderhandelen zo lang er van de Vlaamse partijen geen duidelijk antwoord komt over een fundamentele vraag als het respect voor het algemeen stemrecht", zei Maingain.

Vlaams minister Marino Keulen wil voorlopig geen commentaar geven in het dossier. Hij wacht tot het onderzoek van de gouverneur is afgerond.

De FDF-voorzitter zei ook dat zijn partij zich niet gebonden weet aan de zogenaamde spooknota van cdH-voorzitster Joëlle Milquet. Die zegt dat het probleem Brussel-Halle-Vilvoorde pas drie maanden na de regeringsvorming geregeld zou worden.

Volgens Maingain zouden de Franstaligen hiermee "in de val van de Vlaamse partijen vallen". "Zij willen BHV binnenhalen om de handen vrij te hebben en hun geforceerde tocht te beginnen naar het confederalisme", zei hij.

Het FDF is niet onder de indruk van de Vlaamse dreiging om de splitsing van BHV in de bevoegde kamercommissie goed te keuren. De Vlaamse partijen beschikken dan wel over een meerderheid om dit te doen, zei Maingain, maar dan enkel dankzij de steun van "de fascisten" van het Vlaams Belang. "Ze zullen een wet stemmen tegen de Franstaligen en tegen de democraten", zei hij.

FDF'er Christian Van Eyken, die als enige Franstalige in het Vlaams parlement zit, herhaalde de eisen van het FDF inzake BHV: de uitbreiding van het Brussels gewest, een volksraadpleging in de Rand en de volledige toepassing van het minderhedenverdrag. Van Eyken somde ook een reeks beslissingen op van de Vlaamse regering waardoor Franstaligen in Vlaanderen minder rechten zouden hebben. "We hebben onze plaats in Vlaanderen niet meer", luidde zijn conclusie.

Het FDF zal zich in de faciliteitengemeenten wat harder opstellen. De gemeenteraadsleden van de partij zullen er in de gemeenteraden in het Frans spreken.
Nu in het nieuws