België te koop aangeboden op eBay

Tussen de advertenties voor porseleinen jachthonden en tafelkleden van Burberry verscheen deze week op de veilingsite eBay de volgende advertentie: Te koop: België, een koninkrijk in drie delen .... premievrij: de koning en zijn hof (kosten niet inbegrepen).

AP Ned

De advertentie werd geplaatst door de Vlaamse leraar en oud-journalist Gerrit Six, die naar eigen zeggen de aandacht op zijn land wilde vestigen. "Je moet zo'n beetje een steen door een ruit gooien om aandacht te krijgen voor België", aldus Six. Net als veel van zijn landgenoten slaat hij de machtsstrijd tussen Waalse en Vlaamse partijen die ervoor zorgt dat België al maanden zonder regering zit met grote ergernis gade.

"Ik wilde duidelijk maken dat België veel waard is. Het is een meesterwerk dat behouden moet blijven. Het is mijn land en ik zorg ervoor, net als miljoenen andere Belgen."

Om kopers te trekken noemt Six in zijn advertentie de Belgische art nouveau-architectuur en het Belgische bier en wijst hij erop dat de NAVO en de EU in Brussel zetelen. Maar hij waarschuwt ook eerlijk voor de Vlaamse nationalisten, Waalse socialisten en de burgemeesters van de negentien Brusselse deelgemeenten, die volgens hem een explosieve mix vormen.

Peter Burin van eBay België noemt de advertentie een goede grap. "Deze persoon heeft de Belgen er op een zeer grappige manier aan helpen herinneren wat een fantastisch land België eigenlijk is en dat het zonde zou zijn om het te verkopen", zegt hij. Toch besloot de veilingsite toen er een bod van tien miljoen euro binnenkwam de advertentie te verwijderen. Om verwarring te voorkomen, zegt Burin.

Overigens werd vorig jaar ook Nieuw-Zeeland al eens te koop aangeboden op eBay, met een inzet van één dollarcent.