Peter van Petegem stopt met wielrennen

Peter Van Petegem (Quick.Step-Innergetic) zet op het einde van het huidige seizoen op 37-jarige leeftijd een punt achter zijn actieve wielercarrière.

ssimons

Van Petegem werd prof in 1992 en was vooral succesrijk in het eendagswerk. Hij won twee keer de Ronde van Vlaanderen (1999, 2003) en één keer Parijs-Roubaix (2003) en behaalde twee medailles op het WK op de weg: zilver in Valkenburg in 1998 en brons in Hamilton in 2003.

Net als zijn vriend en leeftijdsgenoot Serge Baguet rijdt hij met de kermiskoers van Desselgem op 11 september zijn laatste officiële wedstrijd. Wellicht volgt daarna nog een afscheidscriterium aan de zijde van Baguet.

Zestien seizoenen maakte Peter Van Petegem deel uit van het profpeloton. Een periode waarin hij kermiskoersen inbegrepen 38 wedstrijden won. Een gemiddelde van drie per seizoen. Zijn eerste twee seizoenen in het grote gild waren ook niet om over naar huis te schrijven. Zijn mentor Ferdi Van den Haute kaartte hem aan bij PDM en Lotto, maar daar kon hij niet overtuigen. Trident was het ideale vangnet. Na winst in de Scheldeprijs in Schoten kon hij naar TVM, waar hij aan de zijde van Cees Priem mooie jaren beleefde. Veel koersen winnen was niet nodig, als er maar kwaliteit bij was. Twee keer de Omloop Het Volk en ook de E3-prijs in Harelbeke, meer moest dat voor Priem en voor Van Petegem niet zijn.

Even kende zijn profbestaan nog een zwaar moment. Toen zijn Amerikaanse sponsor Mercury het liet afweten. In een seizoen dat met winst in Kuurne-Brussel-Kuurne en een rit in Parijs-Nice goed begonnen was, mocht hij zich op het einde gelukkig prijzen dat hij in de trui van Collstrop nog kan laten zien dat hij renner was met een tweede opeenvolgende winst in Isbergues.

Pas daarna brak zijn grote periode aan bij Lotto. Hij won voor de tweede keer de Ronde van Vlaanderen en voltooide een keer de dubbel Vlaanderen-Parijs-Roubaix. Maar Parijs-Roubaix van 2003 was zijn laatste grote kunststukje. Dit jaar maakte hij de overstap naar Quick.Step. In twee dernycriteriums maakte hij zijn laatste zegegebaren. "Het is mooi geweest", wist Peter Van Petegem in Knokke te vertellen.

"Ik had best nog verder kunnen doen want ik train nog altijd graag en bij Quick.Step-Innergetic vond ik een vriendengroep zoals ik er te zelden in mijn carrière een gevonden heb. Maar het gezonde verstand vertelde me dat het beter was te stoppen. Een moeilijke beslissing. Maar eens moet je ze toch nemen en dan maar liever niet in het jaar te veel."

"Wat mijn mooiste momenten geweest zijn? Mijn twee zeges in de Ronde van Vlaanderen waren bijzonder mooi. Maar nog mooier was mijn overwinning in Parijs-Roubaix. Vele mensen geloofden niet in mijn winstkansen in de Helletocht en bovendien won ik in de trui van leider in de Wereldbeker. Ook aan mijn aandeel in de titel van Tom Boonen in Madrid bewaar ik bij de mooiste herinneringen. Want het zijn niet altijd de eigen overwinningen die van tel zijn."

"Dat ik nooit een wereldtitel behaald heb is een minpunt op mijn palmares. Maar hoeveel renners verkeren niet in mijn geval? Ik heb tenminste nog twee keer op het podium gestaan. Ook voor de huidige moeilijke periode van de wielersport heb ik een uitleg. Heb ik met TVM niet ongeveer hetzelfde horen zeggen in de Tour van 1998 die we ook collectief verlaten hebben? De wielersport komt die moeilijke periodes altijd te boven."

"Wat ik in de toekomst ga doen weet ik nog niet. Het liefst van al wil ik in de wielersport blijven. Het is zestien jaar lang mijn dada geweest en dus kan ik dat maar beter proberen te verlengen. Jongeren op een lijn krijgen is altijd mijn beste kwaliteit gebleken in alle ploegen waarin ik gereden heb. Misschien moet ik wel iets in de richting van de jeugd zoeken."

Palmares van wielrenner Peter Van Petegem, die vrijdag aankondigde dat hij op het eind van het seizoen een punt achter zijn carrière zet:

Naam: Van Petegem

Voornaam: Peter

Geboortedatum: 18/01/1970

Geboorteplaats: Brakel

Nationaliteit: Belg

Lengte: 1m77

Gewicht: 72 kg

Profrenner sinds 1992

Ploegen: PDM (1992), Lotto (1993), Trident (1994), TVM (1995-1999), Farm Frites (2000), Mercury (2001), Collstrop (2001), Lotto (2002-2004), Davitamon (2005-2006), Quick.Step (2007)

38 profoverwinningen

1994: 1 zege - Scheldeprijs Schoten

1995: 1 zege - Heist-aan-Zee - 2e Veenendaal-Veenendaal

1996: 3 zeges - Trofee Luis Puig, rit Ronde van Denemarken, Buggenhout - 2e E3-prijs Harelbeke

1997: 5 zeges - rit Trofee Mallorca, Omloop Het Volk, Geraardsbergen, Zwevegem, Koolskamp - 2e Parijs-Bourges

1998: 4 zeges - Omloop Het Volk, Ninove, Boom, Zele - 2e Veenenedaal-Veenendaal, 2e WK Valkenburg, 3e GP Rik Van Steenbergen, 3e BK, 5e Ronde van Vlaanderen

1999: 4 zeges - E3-prijs Harelbeke, Driedaagse De Panne-Koksijde, Ronde van Vlaanderen, Emmen

2000: 4 zeges - Amsterdam derny race, Isbergues, Heusden, Merelbeke - 2e Gent-Wevelgem, 2e Parijs-Roubaix, 2e Dwars door Vlaanderen Waregem

2001: 3 zeges - Kuurne-Brussel-Kuurne, rit Parijs-Nice, Isbergues - 3e Parijs-Nice

2002: 7 zeges - Omloop Het Volk, tijdrit en eindzege Driedaagse De Panne, rit Ronde van Wallonië, Omloop Mandem-Leie-Schelde, Gullegem, Oosteeklo - 3e Ronde van Vlaanderen

2003: 4 zeges - Ronde van Vlaanderen, Parijs-Roubaix, Bavikhove, Amstel Bright Race Curaçao - 3e Driedaagse De Panne, 3e WK

2004: 5e Amstel Gold Race

2005: 3e Ronde van Vlaanderen, 3e E3-prijs Harelbeke

2006: 4e Ronde van Vlaanderen, 9e E3-prijs Harelbeke

2007: 2 zeges - Wilrijk, 's Gravenwezel

Vastgoed

Jobs in de regio