Dewinter dient klacht in tegen bandana's voor Moslima's

Het Vlaams Belang is er niet over te spreken dat moslima's die in een Antwerpse kindercrèche werken vanaf volgende week een bandana kunnen dragen als alternatief voor hun hoofddoek.

Belga

Volgens Filip Dewinter wordt daarmee het gelijkheidsbeginsel geschonden, te meer omdat het dragen van een kruisje of een keppeltje verboden blijft. Hij gaat dan ook klacht indienen op basis van de antidiscriminatiewet, kondigt hij in een persmededeling aan.

De maatregel om hoofddoeken aan het Antwerpse stadsloket te verbieden, werd begin dit jaar ingevoerd, tot groot ongenoegen van de moslimgemeenschap. Er volgden talrijke protestacties, maar zonder resultaat.

Antwerps schepen van Samenlevingsopbouw Leen Verbist (sp.a) wil nu een blauwe bandana aanbieden als alternatief voor de hoofddoek. Zij vindt dat een dergelijk sjaaltje, in tegenstelling tot een hoofddoek, wel neutraal is, zeker wanneer iedereen hetzelfde draagt.

Voorlopig zullen de bandana's vanaf volgende week alleen nog maar in de 22 stedelijke kindercrèches opduiken, maar bij het Vlaams Belang vrezen ze dat de maatregel spoedig zal uitgebreid worden naar het ganse stedelijke en OCMW-personeel.

"Van de oorspronkelijke bedoeling van de kledijvoorschriften, namelijk het respecteren van de neutraliteit van de dienstverlening, blijft zo dus niets meer overeind", stelt Filip Dewinter. "Want of het nu om een hoofddoek of een bandana gaat, het is en blijft een hoofddeksel dat omwille van religieuze overwegingen gedragen wordt."

Naast de klacht die hij zelf gaat indienen, lanceert hij tevens een oproep naar alle ambtenaren die zich door deze nieuwe regeling gediscrimineerd voelen om hetzelfde te doen.