Filmmakers tegen studio’s in Hasselt

Enkele gerenommeerde Vlaamse filmmakers waarschuwen de stad Hasselt voor de plannen om op de oude Philips-site een filmstudiocomplex neer te poten.

ssimons

BR> In een brief, onder meer ondertekend door regisseurs en producers Jan Verheyen, Frank Van Passel, Marc Punt en Erwin Provoost, wordt de betrouwbaarheid van initiatiefnemer Paul Breuls en zijn productiehuis Corsan ernstig in twijfel getrokken.

Met hun brief onderlijnen de Vlaamse filmers dat een groot studiocomplex - onder meer door de groeiende internationale concurrentie - nooit rendabel kan worden. Het geheel zou door de stad Hasselt betaald worden, en vijftien jaar lang door Corsan worden geleased, een bedrijf met, aldus de schrijvers, een voorgeschiedenis van “dubieuze faillissementen, onbetaalde facturen en grote imagoschade voor het filmvak.”

Het Antwerpse productiehuis leverde al films als Suite 16, Het Sacrament en Eline Vere. Vandaag werken ze samen met internationale partners. Voor nieuwe projecten als The Box collector, The Hessen Affair en Singularity wordt met internationale namen en budgetten tot 28 miljoen euro gewerkt.

“We menen met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid te weten dat het hier gaat om een spookproject van KS/Superclub- achtige afmetingen”, zegt Jan Verheyen over de filmstudio-plannen en in het verlengde de grote internationale projecten van Breuls. De ondertekenaars vrezen dat de Vlaamse film door een schandaal van deze omvang stevige klappen zal krijgen. De brief die in april al is bezorgd aan de stad Hasselt maar zonder reactie bleef, moet ook de politiek verantwoordelijken alert maken voor de risico’s die ze lopen. Het schrijven is ook ondertekend door Peter Bouckaert, Guy Goossens en Dirk Impens. Paul Breuls kon gisteravond niet worden bereikt.

Nu in het nieuws