'Belg in Iran misschien morgen vrij'

Print
De Belgische vrouw, vrijgelaten na een gijzeling in Iran, verkeert in goede gezondheid. De man is nog steeds in handen van zijn ontvoerders.
De gijzelnemers hebben de vrouw, de 37-jarige Carla Van den Eeckhout, vrijgelaten wegens "humanitaire redenen", wist De Gucht woensdag te melden. "Ze heeft haar ontvoerders ervan weten te overtuigen haar te laten gaan. Op verdere details wil of kan ik niet ingaan. Dat is trouwens niet relevant. Maar ze is wel in goede gezondheid", aldus de minister van Buitenlandse Zaken.

Carla Van den Eeckhout zit momenteel onder politiebewaking in een hotel in Zahedan. Ze wordt later waarschijnlijk overgebracht naar de Iraanse hoofdstad Teheran, vanwaar ze gerepatrieerd zou kunnen worden. "Maar wanneer dat allemaal gebeurt, blijft voorlopig onduidelijk", zegt De Gucht.


Het verslag van hun reis, die ze in april aanvingen, is te lezen op hun weblog http://www.bloggen.be/ncumisa.
De Belgische vrouw heeft intussen al kort telefonisch contact gehad met haar moeder. "Ze heeft gezegd dat ze goed behandeld is door haar gijzelnemers en dat ze alles goed doorstaan heeft", aldus De Gucht.

Rechtstreeks contact met Buitenlandse Zaken is er nog niet geweest. "Wij kunnen enkel communiceren via het Iraanse ministerie van Buitenlandse Zaken", aldus De Gucht. "Rechtstreeks contact met de regio is niet mogelijk. We willen iemand ter plaatse sturen, maar krijgen maar geen toestemming. Vandaar ook de soms tegenstrijdige berichten van de jongste dagen."

De reizgezel van Carla, de 28-jarige Stefaan Boeve, is intussen nog altijd in handen van de gijzelnemers, aldus De Gucht. "De Iraanse autoriteiten doen er alles aan om hem vrij te krijgen. Na contacten met mijn Iraanse collega van Buitenlandse Zaken Motaki ben ik daar van overtuigd."

De Gucht sprak tijdens de persconferentie de hoop uit dat Boeve misschien vandaag of morgen ook vrijkomt. "De Iraanse veiligheidsdiensten werken er hard aan. Ik heb wel benadrukt bij Motaki dat er geen geweld mag gebruikt worden. Hij heeft beloofd dat dat niet zal gebeuren en dat er altijd overleg zal zijn met ons."

Gijzeling door drugsbende
De Gucht gaf woensdag ook meer details over de gijzeling zelf. "De Belgen werden van de weg gereden door een Peugeot. De ontvoerders schoten ook een band stuk van hun voertuig. Het ging om een bende van vijftien zwaarbewapende mannen. Ze hadden onder meer raketlanceerders bij zich. Ze verplaatsen zich vooral op motoren."

Volgens De Gucht gaat het om een drugsbende. "Ze willen met de gijzeling een broer van een van de bendeleden vrij krijgen, die in de gevangenis zit", aldus de minister. "Na de ontvoering werden de twee Belgen weggevoerd naar een bergachtig gebied op anderhalf uur rijden".

De man had gisteren zijn familie gecontacteerd om te laten weten dat hij in veiligheid was en in goede gezondheid verkeerde. Hij had bij benadering de locatie doorgegeven van de plaats waar hij zich bevond. Alles wees er dus op dat hij vrij was. Dat is helaas niet het geval, aldus nog De Gucht.
Nu in het nieuws