Rode Duivels kunnen nog winnen

Print
De Rode Duivels hebben woensdag in het Koning-Boudewijnstadion in Brussel met 3-2 gewonnen van Servië in groep A van de kwalificaties voor het EK 2008.
Moussa Dembele opende de score in de 10de minuut en in de 30ste minuut maakte debutant Kevin Mirallas er 2-0 van. In de 72ste minuut maakte Kuzmanovic de aansluitingstreffer, maar in de 88ste minuut bracht opnieuw Dembele de Rode Duivels 3-1 voor. Weer Kuzmanovic maakte er in de 89ste minuut nog 3-2 van, maar de zege voor België was binnen.

Eerder op de avond won Finland in groep A met 2-1 van Kazachstan en raakte Portugal in Armenië niet verder dan een 1-1 gelijkspel. In de stand leidt Polen met 19 punten, voor Finland (17), Portugal (15) en Servië (14). België is vijfde met 10 punten.

De eerste twee van de zeven kwalificatiegroepen plaatsen zich voor de eindronde van het EK in Oostenrijk en Zwitserland. Met een ploeg met een gemiddelde leeftijd van 25 jaar had bondscoach Vandereycken resoluut voor de jeugd gekozen. Naast de wederoptredende Kompany, die voor het eerst sinds zijn langdurige blessure opnieuw uitkwam voor de nationale ploeg, stonden de spitsen Dembele en de debuterende Mirallas in de basis. Bij de Serviërs begon Standard-speler Jovanovic op de bank.

Beide ploegen begonnen eerder behouden aan de wedstrijd. De eerste tien minuten waren er een aantal slordigheden op te tekenen bij de Belgen, die duidelijk moeite hadden met het zware, doorregende veld. Het was opletten voor de Serviërs, die loerden op de counter en er enkele keren gevaarlijk uitkwamen.

Geleidelijk aan kwamen de Belgen beter in de match en dit resulteerde in een knappe goal van Dembele, die met een volley een voorzet van Defour in de rechterbenedenhoek werkte. De Rode Duivels putten zichtbaar vertrouwen uit dit doelpunt en trokken de wedstrijd naar zich toe. Vanuit een goed georganiseerde verdediging kwamen de Belgen er een aantal keer gevaarlijk uit, eerst via Kompany, later via Dembele die van dichtbij miste.

Op het half uur was het dan Mirallas die na een knappe actie voor de 2-0 zorgde. De bekroning van een uitstekende eerste helft van de jonge speler van Rijsel, die onmiddellijk scoorde bij zijn debuut. Op het einde van de eerste helft leken de Serviërs dan toch een vuist te kunnen maken, maar verder dan een gevaarlijk schot van PSV-talent Lazovic kwamen ze niet.

Na de rust kregen we aanvankelijk hetzelfde spelbeeld als in de eerste helft. De Belgen waren baas en controleerden de wedstrijd. In de 55ste minuut voerde Javier Clemente, de bondscoach van Servië, een dubbele wissel door en gooide hij Jovanovic en Krasic in het veld. Een goede beslissing zo bleek, want de Serviërs kwamen meteen beter in de wedstrijd en waren een paar keer gevaarlijk.

Bij de Belgen begon ondertussen de vermoeidheid stilaan door te wegen en was de concentratie soms een beetje zoek. Eerst kon Vermaelen nog een goeie inzet van de ingevallen Krasic op de lijn keren, maar in de 72ste minuut scoorde Kuzmanovic de aansluitingstreffer door een mooie voorzet van Dragutinovic fraai in één tijd af te werken.

De Belgen leken wakker geschud en knokten zich op karakter opnieuw in de wedstrijd. In de 88ste minuut kon Dembele, die 8 minuten op een uitbraak eerder nog hard was aangepakt door de Servische keeper Stojkovic, de geruststellende 3-1 maken. Die geruststelling werd evenwel een minuut later teniet gedaan door Kuzmanovic, die profiteerde van de nonchalance in de Belgische verdediging en de 3-2 op het bord bracht. Het werden nog enkele spannende minuten voor de Belgen, maar de eerste overwinning in zes wedstrijden was dan uiteindelijk toch een feit.

Ondanks deze drie punten blijven de kansen voor de Belgen op kwalificatie voor het EK 2008 vrij miniem.
MEEST RECENT