"Doel I en II sluiten, andere centrales langer open"

Print
De onderhandelaars op Hertoginnedal hebben donderdagmorgen een principeakkoord bereikt over het luik kernenergie uit de formateursnota. Oranje-blauw houdt vast aan de kernuitstap en sluit in 2015 Doel I en Doel II, maar houdt de andere centrales wel langer open.
Dat is uit liberale hoek vernomen. Met de winst die wordt geboekt door het langer openhouden van de andere kerncentrales, wordt geïnvesteerd in alternatieve energiebronnen en in de vierde generatie kernreactoren.

Volgens de Vlaamse christendemocraten is nog niet beslist welke centrales dichtgaan. De oranje-blauwe partijen schaarden zich achter de passage die in de formatienota staat over kernenergie. Die heeft het over een behoud van de kernuitstap. Maar, "in het licht van de bevoorradingszekerheid, de betaalbaarheid en een voldoende aandeel CO2-neutrale energieproductie" wordt de exploitatieduur van enkele kerncentrales verlengd.

Volgens de liberalen sluiten Doel I en Doel II. Dat zijn ook de oudste kerncentrales. Volgens de Vlaamse christendemocraten wordt dat echter pas beslist naar aanleiding van de tweede lezing van de passage.

Wel zeker is dat er alvast een aantal kerncentrales langer dan voorzien open blijven. Met de winst die daarop wordt geboekt, wordt geïnvesteerd in alternatieve energiebronnen (de zogenaamde groene energie) en in studiewerk naar nieuwe technieken zoals de vierde generatie kernreactoren. Volgens de CD&V kan de winst ook gebruikt worden voor algemeen beleid.
MEEST RECENT