Lijst Dedecker pleit voor privatisering Belgacom

Bij de regeringsonderhandelingen moet de privatisering van Belgacom op tafel gelegd worden. Dat stelt Lijst Dedecker (LDD). De partij pleit voor het opentrekken van de breedbandinternetmarkt en de digitale televisiedistributie.

Belga

In België wordt de internetmarkt gedomineerd door Belgacom en Telenet. De prijzen van deze twee operators zijn al jaren dezelfde en volgen de prijsdalingen in het buitenland niet, stelt LDD vast. Een abonnement met voldoende mogelijkheden is voor vele burgers onbetaalbaar.

Voor digitale televisie geldt bijna hetzelfde. In vele Vlaamse regio's kunnen consumenten niet kiezen. Ze zijn overgeleverd aan de prijszettingen en grillen van het duopolie. Ook de inhoud van de kabel wordt door beide beslist. De criteria zijn onduidelijk, nogal wat zenders bieden de kijker niet echt een meerwaarde. Andere Vlaamse kanalen krijgen dan weer geen toegang tot die nieuwe digitale platformen.

LDD pleit ervoor om de privatisering van Belgacom bij de regeringsvorming op tafel te leggen. De overheid is immers aandeelhouder én regelgever, dus betrokken partij. Ook op Vlaams niveau zal LDD initiatieven nemen om ervoor te zorgen dat de burgers kunnen kiezen uit meer één groot telecombedrijf, kondigt de partij dinsdag aan.

Nu in het nieuws