Zichtrekening in het rood stiekem duurder

Print
Wie in het rood staat met zijn bankrekening betaalt daar sinds juni meer kosten op. De grootbanken hebben de rente voor een negatieve zichtrekening geruisloos met 1 procentpunt opgetrokken tot 14 procent.
Ook consumentenkredieten en kredieten opgenomen met betaalkaarten werden duurder. KBC rekent sinds 1 juni een rente van 13,95 procent aan wanneer een zichtrekening in het rood staat, de andere grootbanken zelfs 14 procent. Dat is een jaarlijks kostenpercentage dat wordt teruggebracht tot een boete per dag dat de bankrekening onder nul staat.

Ook het bedrag speelt een rol in het kostenpercentage. Een klein beetje in het rood wordt opvallend meer beboet dan wie met meer dan 1.250 euro zijn limiet overschreed.

Een zichtrekening kan maximaal tot 5.000 euro in het rood staan. Veertien procent is het wettelijke maximum kostenpercentage (JKP) dat is toegestaan.

De overheid besliste in oktober vorig jaar de kostenpercentages voor leningen op afbetalingen, kredietopeningen met betaalkaarten en de debetrente op de zichtrekeningen te controleren. Om de zes maanden worden de kostenpercentages herzien, afhankelijk van de financiële markten, schrijft De Tijd.

'Niet geruisloos doorgevoerd'
Febelfin, de overkoepelende federatie voor de Belgische financiële sector, ontkent dat de banken de stijging van de rente voor wie in het rood staat geruisloos heeft doorgevoerd. "Van zodra de stijgingen werden ingevoerd, konden de consumenten dit op hun bankuittreksels lezen", zegt Marine De Moerlooze van Febelfin zaterdag in een reactie op het artikel in De Tijd over de hogere kosten voor wie in het rood staat.

"Een echte waarschuwing voor de klanten is bij wet niet voorzien", zegt De Moerlooze. "Een KB van vorig jaar in oktober maakte het voor de banken mogelijk om vanaf 1 juni de rente voor een negatieve zichtrekening op te trekken. Maar de banken zijn niet verplicht om die stijging vooraf aan hun klanten te vermelden", luidt het.

Febelfin vindt het onterecht dat van een stiekeme operatie van de banken wordt gesproken. "Het is aan de klanten om de informatie op hun bankuittreksels te lezen", aldus nog Febelfin.

.

Nu in het nieuws