Proces Viacom tegen Google over YouTube pas over een jaar

Print
De advocaten van Google en de mediagroep Viacom hebben voor het gerecht in New York een eerste akkoord bereikt. Het proces tegen de piraatvideo's op de site YouTube (een filiaal van Google) komt er pas over één jaar.
Dit vernemen we van de woordvoerder van Viacom, Jeremy Schweig. Deze eerste zitting heeft een aantal geschillen tussen de advocaten van Google en die van Viacom kunnen oplossen. De volgende stappen in het proces werden vastgelegd. Een eerstvolgende zitting is voorzien voor zes augustus.

Ook werd vastgelegd welk mateeriaal in de loop van het proces zal worden aangewend. Het proces zal duren tot september 2008; dat is relatief lang maar noodzakelijk want duizenden documenten, waaronder video's en e-mails moeten onderzocht worden, aldus de woordvoerder van Viacom. Viacom is eigenaar van MTV, Comedy Central en de Paramount studio's.

In maart van dit jaar protesteerden ze samen tegen het Youtube-initiatief van Google. Viacom denkt dat YouTube en Google verantwoordelijk zijn voor het gedrag van de internetgebruikers. Die laatsten plaatsen op de site video's van uitzendingen, televisieseries en videoclips die gratis te gebruiken zijn. Veel van die video's werden echter door de mediagroep gepubliceerd en zijn auteursrechtelijk beschermd.

Viacom stapte naar de rechter na vele maanden van overleg met Google zonder resultaat. Ze eisen één miljard dollar schadevergoeding.

.

Nu in het nieuws