België zit boven zijn ideale gewicht

Print
België is te dik. De "body mass index" van de staat ligt 3,9 procentpunten te hoog. Dat blijkt uit een onderzoek van twee Leuvense economen, Wim Moesen en Kristof De Witte. Volgens hen zouden de uitgaven de volgende vier jaar met maar 2,58 procent mogen stijgen.
De twee economen berekenden een soort body mass index (BMI) voor landen. Het gewicht is het aandeel van de welvaart die de overheden van een land via belastingen allerhande in beslag nemen en weer uitgeven. Dat wordt uitgedrukt als procent van het bruto binnenlands product (bbp).

Voor België komen ze tot een optimaal gewicht van 43,66 procent van het bbp. Als de score veel lager zou liggen, zou de overheid te weinig doen; als het cijfer veel hoger ligt, is de overheid "te vet". De score voor de periode 1988-2004 bedraagt 47,5.

Als "dieet" stellen de twee een vermindering van het overheidsbeslag voor met 2,7 procentpunten, tot 45,2 procent bbp, te bereiken tegen eind 2011. "De verzamelde Belgische overheden zouden hun uitgaven met niet meer dan 2,6 procent per jaar mogen laten stijgen: 1,9 procent inflatie en 0,7 procent reële groei. Dat wil zeggen: ze mogen alles blijven doen wat ze nu doen (1,9 procent groei maakt dat betaalbaar), en daarbovenop nieuwe initiatieven nemen ter waarde van 0,7 procent, een derde van de verwachte economische groei van 2,1 procent per jaar. Dan zitten we in 2011 in de buurt van het optimale gewicht", luidt het.

De vorige regering probeerde elk jaar uit het rood te blijven: ze zorgde dat ze niet meer uitgaf dan ze binnenkreeg. "Dat is een dieet dat alleen maar bewerkstelligt dat je niet nog dikker wordt", zegt Moesen.
MEEST RECENT