Hoop voor gestrande Gaza-Palestijnen

Voor 6.000 Palestijnse reizigers, die sinds meer dan zes weken aan de grens tussen Egypte en de Gazastrook vastzitten, is er mogelijk spoedig een oplossing in de maak.

Belga

De Palestijnse minister voor Gevangenisaangelegenheden, Ashraf al-Adshrami, verklaarde zaterdag in Ramallah op de Westelijke Jordaanoever dat met Israël is overeengekomen om de mensen in bussen over Israëlisch grondgebied naar de Gazastrook te brengen.

De operatie zou "komende dinsdag of woensdag" beginnen.

De Palestijnen zitten vast in de Sinaï op Egyptisch grondgebied, omdat de Egyptische overheid na de machtsovername door de islamitische Hamas in de Gazastrook op 14 juni de grensovergang Rafah tussen Egypte en de kuststrook aan de Middellandse Zee heeft gesloten. Hamas wees inmiddels de terugbrenging van de gestranden over Israëlisch grondgebied van de hand. "Onze mensen worden daardoor blootgesteld aan Israëlisch gevaar", verklaarde woordvoerder Sami Abu Suhri in Gaza.

De Israëlische regeringsafgevaardigden namen zaterdag op de Joodse sabbat nog geen stelling over de terugbrenging van de reizigers. In gelijkaardige gevallen in het verleden hadden Israëlische veiligheidsdiensten over de lijsten met Palestijnen beslist, wie in transit door Israël mocht reizen. Aanhangers van Hamas onder de vastzittenden hebben alleen ol omwille van het risico door Israël opgepakt te worden het aangebod afgeslagen, luidde het in Gaza.

De door de Palestijnse president Mahmud Abbas na de omwenteling in Gaza afgezette regering onder leiding van Hamas-politicus Ismail Haniyah begon intussen zaterdag de lonen van 10.000 ambtenaren in de Gazastrook uit te betalen. De door Haniyah geleide, verkozen regeringen waren door een internationale blokkade niet in staat om de in totaal 165.000 openbare ambtenaren in de Gazastrook en de Westelijke Jordaanoever reglementair te betalen.

De door Abbas ingevoerde overgangspremier Salam Fajad onderneemt zondag voor de eerste keer sinds hij het ambt van premier kreeg toegewezen een reis naar Arabische buurlanden. Fajad zal in Amman de Jordaanse regeringsleider Maruf Bachet en in Kaïro diens Egyptische collega Ahmed Nasif ontmoeten, zo is zaterdag in Palestijnse regeringskringen vernomen. Abbas wordt zondag voor overleg in Moskou verwacht. Rusland is lid van het Midden-Oosten Kwartet, waarvan ook de VN, de EU en de Verenigde Staten deel uitmaken.